אנשים רבים בוחרים לערוך צוואה, כדי לקבוע את חלוקת עיזבונם לאחר מותם על פי רצונם והבנתם, וכראות עיניהם. במצב בו האדם אינו מותיר אחריו צוואה יחולק העיזבון לפי מפתח מעגלי הקרבה המשפחתיים, בהתאם לחוק הירושה משנת 1965.
את עריכת הצוואה חשוב לבצע עם ליווי של עורך דין צוואות העוסק בדיני משפחה, ובעל ניסיון רב בנושא. לאחר עריכת הצוואה ניתן לשמרה בכל מקום, עדיף כמובן במקום בטוח ומוגן מעיני אחרים ומפגעי הזמן, למשל בכספת בבית, במשרד עורכי הדין וכדומה. כמו כן, ניתן לבצע רישום צוואה ברשם הירושות ולהפקידה אצלו.
ראשית, חשוב להבהיר כי קיים מקרה אחד שבו חובה לפנות אל הרשם לענייני ירושה, והוא בצוואה בעל פה שבו העדים מחויבים בהפקדת זיכרון דברים אצל הרשם –בהתאם לדברים שנמסרו על ידי המצווה. בכל מקרה אחר של צוואה אין חובה להפקיד אותה אצל הרשם, אך הדבר בהחלט רצוי ואפשרי. את הצוואה יכול להפקיד אצל הרשם לענייני ירושה רק המצווה בעצמו, אשר חייב להגיע אל הלשכה הרלוונטית, וכן לקבלה בחזרה ולבצע בה שינויים במידת הצורך. אף אדם אחר אינו יכול לעשות זאת במקומו, אפילו לא מיופה כוח. יחד עם זאת, כמובן שניתן ואף רצוי לקבל סיוע מעורך דין בהליך של רישום צוואה ברשם הירושות, כפי שמומלץ וחשוב גם לקבל ליווי בעריכת הצוואה עצמה.
על פי חוק, אם יש יותר מצוואה אחת הרי שהאחרונה היא זו שקובעת, אפילו אם ישנה צוואה קודמת שהופקדה אצל הרשם ואילו האחרונה לא הופקדה. כמו כן, הרשם אינו מאפשר לאיש לעיין בצוואה המצויה אצלו, או אפילו לדעת אם זו הופקדה. לאחר מותו של המצווה, תיערך בדיקה על ידי בית המשפט לענייני משפחה להימצאותה של צוואה מטעמו דרך מרשם הצוואות הארצי, ובמידה שהיא עולה ברשומות תועבר הצוואה אל היורשים. כעת ביכולתם להגיש את הבקשה לצו קיום צוואה על מנת להביא לחלוקת העיזבון בהתאם לאמור בצוואה.
ניתן לבצע רישום צוואה אצל רשם הירושה באופן הבא: לאחר תשלום האגרה מגיעים עם תעודת זהות ועם הצוואה אל אחת מלשכות הרשם וממלאים את הטופס הייעודי להפקדה של צוואה. במשרד הרשם יבצעו צילום של הצוואה ולאחר מכן תיחתם הצוואה המקורית באופן שלא ניתן יהיה לפתוח אותה מבלי לפגום בחותם. כאמור, מכאן והלאה הצוואה נשמרת באופן בטוח ומוגן אצל רשם הירושה, ואיש אינו יכול לדעת על קיומה מלבד אם המצווה בחר לספר על כך לאחרים, ואיש אינו יכול לקבל אותה בחזרה מלבד המצווה. בד בבד, מועברת הודעה למרשם הצוואות הארצי על הפקדת הצוואה.
מדובר, אם כן, בהליך מומלץ עבור מי שמעוניין להבטיח רישום צוואה במרשם, את הגנתה מפני פגעי הזמן, וכן מעיניים חקרניות של בעלי עניין. יחד עם זאת, אין הכרח בהפקדה של הצוואה אצל הרשם וניתן כאמור לשמרה בכל מקום אחר, תוך הקפדה כמובן על הגנתה, סודיותה ושלמותה.
הגשת בקשה לצו קיום צוואה היא הצעד הנדרש על מנת לפתוח הליך בדיקה לקיומה של צוואה מטעם המנוח/ה ברשם לענייני ירושות ובאפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. רק לאחר שבדיקה זו מסתיימת ויוצא צו קיום הצוואה ניתן לעבור לחלוקת העיזבון. מה כוללת בדיקת בקשה לצו קיום צוואה? האם ייתכנו בעיות ועיכובים? כיצד יודעים מהו סטאטוס הבדיקה? על השאלות האלו ונוספות נשיב במאמר הבא.
בקשה לצו קיום צוואה כוללת מספר מסמכים (שאת העיקריים שבהם נתאר בהמשך), וניתן להגישה באופן מקוון או דרך אחד ממשרדי הרשם הפזורים ברחבי הארץ. לאחר שהוגשו כל המסמכים הנלווים לבקשה, מפרסם רשם הירושות הודעה בעיתונות היומית הנפוצה וברשומות. ההודעה מכריזה על הגשת הבקשה, ומטרת פרסומה היא לאפשר לבעלי עניין להגיש התנגדות לקיום הצוואה, למשל לאנשים הרואים את עצמם כניזוקים מהתקיימותה, סבורים כי נערכה בהשפעה לא הוגנת וכדומה.
במידה ובתוך שבועיים לא הוגשה התנגדות לקיום הצוואה, מעביר משרד הרשם את הבקשה לבדיקתו של האפוטרופוס הכללי. האפוטרופוס הכללי בוחן את המסמכים ואת עמידתם בתנאים ובתקנות הנדרשות. במרבית המקרים לא מוגשות התנגדויות והמסמכים תקינים, ולכן עם תום הבדיקה יאשר האפוטרופוס הכללי את המסמכים, ואילו הרשם לענייני ירושה יוציא את צו קיום הצוואה. ואולם, במידה וישנם חוסרים כגון: תעודה נדרשת או כל מסמך או פרט אחר, יקבל המבקש הודעה ודרישה להשלמת פרטים. ובמידה שאכן הוגשו התנגדויות לקיום הצוואה, הרי שהטיפול בבקשה יוצא מידיו של רשם הירושות ועובר לטיפולו של בית משפט לענייני משפחה.
הליך הבדיקה, במידה שאין פרטים חסרים, אינו ממושך ביותר ומתפרש על פני חודשים ספורים.
עם סיום הבדיקות יישלח צו קיום צוואה בדואר אלקטרוני אל כתובת המייל שנרשמה בבקשה עצמה, וכמו כן מועבר הצו אוטומטית לגופים רלוונטיים כמו הבנקים, רשות מקרקעי ישראל, רשות המיסים וכדומה. במידה שהאישור לצו טרם התקבל ורוצים לדעת היכן עומד הטיפול בבקשה, ניתן לפנות אל עורך הדין שליווה אתכם אשר יברר את סטטוס הטיפול בבקשה אצל משרד הרשם ויעדכן אתכם. כמו כן, ישנה אפשרות לבצע את הבירור דרך אתר האינטרנט של רשם הירושות, שם יש אפשרות של "איתור בקשות" וכן "בדיקת בקשה קודמת", ובהן צריך למלא את הפרטים כמו מספר זהות, שם פרטי ומשפחה, מספר תיק וכדומה.
ישנה חשיבות גדולה להמצאת כל המסמכים הרלוונטיים, ולמילוי נאות של הטפסים בהגשת בקשה לצו קיום ירושה, על מנת למנוע עיכובים בלתי רצויים. בין היתר: טופס הבקשה מלא, חתום ומאומת על ידי בעלי הרשאה כגון עורך דין, בדיקת שוברי התשלום, בדיקת תעודת הפטירה, בדיקת הצוואה המקורית או העתק של הצוואה וההסבר למשמעות שבאי הגשת המקור, בדיקת מכתב האישור על משלוח הודעות לכלל היורשים, בדיקה של תצהירי הסתלקות מהירושה במידה שיש, ובדיקת ייפוי הכוח במידה ועורך דין מייצג את המבקש.
לפרטים נוספים בנושא וקבלת יעוץ מקצועי של עורך דין ירושה, הנכם מוזמנים לפנות אל משרד עורכי הדין רועי גולדשטיין באמצעות טופס צור קשר
או התקשרו לטלפון 04-6440444 ונשמח להעניק לכם שירות באמצעות עורך דין צוואות בחיפה שיסייע לכם בהליך רישום הצוואה.
* יובהר, כי אין במידע כאמור לעיל, כדי לשמש או להיחשב כייעוץ משפטי ו/או המלצה משפטית ו/או חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי מכל סוג. כל המסתמך על המידע באתר זה עושה זאת באחריותו המלאה ועל דעת עצמו בלבד!
ראשון – חמישי: 08:30-18:00
שישי: סגור
שבת: סגור
© 2024 משרד עו”ד רועי גולדשטיין – Roey Goldstein Law Firm – All rights reserved – Designed by JT Design