חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צו הרחקה – המדריך השלם

תחושת ביטחון היא חלק בלתי נפרד מהרווחה האישית והרגשית של כל אחד, שמאפשרת לנהל חיים תקינים. יחד עם זאת, ישנם אנשים שמוצאים עצמם מנהלים את חייהם תחת איום, רדיפה, הטרדה ואפילו אלימות ישירה, המופנית אליהם אפילו מצד אנשים קרובים. כשתחושת הביטחון מתערערת, ההשלכות על חוויית החיים עשויות להיות עמוקות.

החוק הישראלי מסדיר מנגנוני אכיפה שנועדו להגן על בני אדם המתמודדים עם מצבים אלו.

כאן, נסביר מהו בדיוק צו הרחקה וכיצד ניתן להוציא אותו.

צו הרחקה בית משפט
Image by krakenimages.com on Freepik

מהו צו הרחקה?

צווי הרחקה הוא שם כולל למספר צווים שלכולם מכנה משותף אחד – למנוע מאדם הנחשד בהטרדה או מעשי אלימות ליצור קשר עם אדם אחר, להתקרב אליו או לפנות אליו בכל דרך.

רובם של הצווים ניתנים במקרים של הטרדה, מעקב או אלימות במשפחה.

תוכן הצו וההוראות מכוחו עשויים להיות מגוונים והדבר תלוי במידה רבה בנסיבות המקרה.

אלו כמה מסוגי הצווים הנופלים תחת ההגדרה "צו הרחקה".

 

צו למניעת הטרדה מאיימת

(מקורו בסעיף 4 לחוק הטרדה מאיימת, התשס"ב-2001 או בסעיף 3 לחוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991). צו למניעת הטרדה מאיימת נועד לספק סעד לכל מי שסובל מאלימות או הטרדה ונעשה בו שימוש במקרים רבים ולא רק במקרים של אלימות בתוך המשפחה.

 

צו להבטחת מדור שקט ושלו בתביעת מזונות (מקורו במשפט העברי)

צו זה נועד באופן ספציפי על מנת להגן על משפחה מפני בני זוג אלימים במסגרת גירושין ומבטיח קבלת מזונות סדירה ללא איומים. הייחוד של צו זה, הוא שהוא עשוי להינתן ללא כל הגבלת זמן (סעד קבוע), בהינתן שאכן יוכח כי ישנה סכנה ברורה ומידית לבני המשפחה וכי מדובר במעשים חמורים באופן מיוחד, אותם יזם אב המשפחה.

צו הרחקה לבן משפחה - כלי משפטי הלגנה
Image by fabrikasimf on Freepik

ההבדל בין צו הרחקה משטרתי וצו הרחקה שניתן על ידי בית המשפט

את הבקשה ניתן להגיש בבית משפט השלום או בית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, במקרים בהולים, ייתכן שמוטב לפנות למשטרה.

צו הרחקה משטרתי ניתן בדרך כלל במקרים של סכנה מיידית, והוא תקף לפרק זמן קצר, לרוב עד 48 שעות. למעשה, צו זה נועד על מנת לספק שהות מספקת לפנות אל בית המשפט בבקשה לצו הרחקה ולשמור על רווחתו של העותר עד שתתקבל החלטה של בית המשפט בבקשתו.

צו הרחקה שניתן על ידי בית המשפט, ניתן בהחלטה של שופט, המוסמך לקבוע מועדים ארוכים יותר:

אם נתן בית המשפט צו זמני במעמד צד אחד, בית המשפט יקיים דיון במעמד שני הצדדים (המטריד והנפגעים) בתוך 7 ימים ממתן הצו הזמני.

בדיון במעמד שני הצדדים בית המשפט רשאי לבטל את הצו הזמני, להכניס בו שינויים או להאריך את התוקף שלו עד 6 חודשים.

בית המשפט רשאי להאריך את הצו לתקופה של עד שנה, ובנסיבות מיוחדות להאריך אותו עד שנתיים.

השלבים בתהליך הוצאת צו הרחקה

כדי להוציא צו הרחקה ביעילות ובמהירות חשוב לפעול באופן מסודר. ככלל, התהליך יתנהל על פי השלבים הבאים:

  1. הגשת תלונה: העותר מגיש תלונה במשטרה.
  2. הגשת בקשה לבית המשפט: רשאי להגישה הנפגע בעצמו או תובע משטרתי. הבקשה מוגשת לבית משפט שלום, תוך פירוט הסיבות שבגינן דרוש צו ההרחקה, בצירוף כל מסמך שעשוי לתמוך בבקשה (טופס תלונה במשטרה, אם הוגשה, מסמכים רפואיים, תמונות וכיו"ב).
  3. בירור הבקשה: המשטרה או בית המשפט יבחנו את כלל פרטי הבקשה והחומר הראייתי ועשויים לזמן את המבקש לחקירה לבירורים נוספים, או במקרה של בית המשפט לערוך דיון במעמד שני הצדדים.
  4. מתן הצו: ככל שהמשטרה או בית המשפט יקבעו כי נדרש צו מניעה (בין במעמד צד אחד ובין במעמד הצדדים), יינתן צו האוסר על המשיב ליצור קשר עם המבקש או לפנות אליו. בצו ייקבעו כלל התנאים, לרבות המרחק שעל המשיב לשמור מהמבקש, מקומות מהם עליו להימנע, אמצעי ההתקשרות מהם הוא אמור להימנע כדי לפנות למבקש ותקופת תחולת הצו. כמו כן, ניתן לאסור על המשיב להחזיק נשק.
 

כמה זמן לוקח להוציא צו הרחקה?

משך הזמן שיעבור עד לקבלת צו מניעה משתנה באופן ניכר בהתאם לנסיבות המקרה הספציפיות. במקרים של סכנה מיידית ניתן להוציא צו הרחקה במשטרה באופן מידי, לעיתים תוך מספר שעות בלבד. צווי הרחקה מבית המשפט עשויים לקחת זמן רב יותר, מכיוון שהם מצריכים בדרך כלל קיום דיון בפני בית המשפט. התהליך יכול להימשך בין מספר ימים למספר שבועות, תלוי במורכבות התיק ובזמינות בית המשפט.

ביטול צו הרחקה

צו הרחקה יכול להתבטל עם פקיעתו או בהחלטה שיפוטית לאחר שהוגשה בקשה לבית המשפט במסגרתה יש להציג מדוע הצו אינו הכרחי או אינו מוצדק, בשל שינוי נסיבות או ראיות חדשות.

מומלץ ליצור קשר עם עורך דין לענייני משפחה שמנוסה בתחום של הוצאת צו הרחקה ובעל ניסיון בטיפול באירועי הטרדה או אלימות יכול לסייע באופן ניכר בניהול התהליך כולו, מאיסוף הראיות ועד לניסוח הבקשה ובניית מערך טיעונים שיבטיח שמירה על שלומך והצלחתך בהליך המשפטי.

לפרטים נוספים ולקביעת פגישת ייעוץ בה תקבלו תשובות לכל שאלותיכם התקשרו עכשיו או מלאו פרטים בטופס מטה ונחזור אליכם בהקדם.

* יובהר, כי אין במידע כאמור לעיל, כדי לשמש או להיחשב כייעוץ משפטי ו/או המלצה משפטית ו/או חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי מכל סוג. כל המסתמך על המידע באתר זה עושה זאת באחריותו המלאה ועל דעת עצמו בלבד!